نورپردازی چیست؟

بدون دیدگاه
مقالات
نورپردازی چیست؟

نورپردازی یکی از بخش‌های جدایی ناپذیر در معماری است که در زیبایی و کاربردی بودن محیط تأثیر زیادی دارد. به دانش و هنر به کارگیری روشنایی ساختگی یا طبیعی نورپردازی می‌گویند. نورپردازی مناسب نیاز به دقت و مهارت بالایی دارد. نور محیط اهمیت زیادی دارد  زیرا چشم ما شکل ها را به وسیله نور می‌بیند. با به کاربردن تکنیک‌های ساده در طراحی نورپردازی می‌توان مکانی زیبا و سالم ایجاد کرد. شرکت پایارسا الکترونیک در این مقاله شما را با مفهوم نورپردازی، انواع و اهمیت آن آشنا خواهیم کرد.

هنگام نورپردازی، میزان نور باید با توجه به فعالیتی که قرار است در محل انجام شود، تعیین شود. به طور مثال در نورپردازی ساختمان، لابی، آشپزخانه و اداره نسبت به اتاق خواب و اتاق تلویزیون نیاز به نور بیشتری دارد. از نورپردازی برای ایجاد جلوه‌های روشنایی استفاده می‌شود که این جلوه‌ها به کمک نور مصنوعی یعنی لامپ یا نور طبیعی ایجاد می‌شود.

نورپردازی صحیح و اصولی

اهمیت نورپردازی

نور اولین شرط ادراک بینایی است و برای دیدن فضا، تشخیص فرم‌ها و رنگ‌ها، زندگی و کارکردن ضروری است. در صورتی‌که نور نباشد شما نمی‌توانید محیط اطراف خود را به خوبی درک کنید و دچار ضعف در بینایی می‌شوید. برای درک کامل درست نورپردازی می‌توان به جمله لوکوربوزیه، معمار بزرگ اشاره کرد که می‌گوید: “معماری بازی هنری هنرمندانه، دقیق و خیره‌کننده مجموعه‌ای از اجسام ساخته شده در زیر نور است. ”

مهندسی روشنایی

عده ای معتقدند که روشنایی با نورپردازی متفاوت است. نورپردازی بیشتر با مهندسی پیوند دارد و می‌توان آن را مهندسی روشنایی نامید. به آن‌چه که پیرامون ما وچیزهایی که در آن است را قابل دیدن می‌کند نور یا روشنایی گفته می‌شود. نورپردازی به دانش و  هنر به کارگیری نور برای این‌که اجسام پیرامون ما را همان طور که هست آراسته و قابل دیدن کند نورپردازی گفته می‌شود.

نورپردازی انواع و شاخه‌های مختلفی دارد که در ادامع چند مورد از آن را برای شما نام برده ایم:
  • نورپردازی خیابان‌ها و محل‌هایی که رفت و آمد در آن زیاد است.
  • نورپردازی نمای بیرونی و داخلی ساختمان
  • نورپردازی مکان ‌های تفریحی مانند فضای سبز و باغ
  • نور پردازی صحنه های فیلم برداری و تئاتر

انواع روش‌های نورپردازی

نورپردازی روش‌های مختلفی دارد که هر کدام از این روش‌ها کاربرد مخصوص خود را دارند. از روش‌های نورپردازی می‌توان به نورپردازی کامل نما، نورپردازی منطقه ای یا تأکیدی، نورپردازی پر زرق و برق، نورپردازی پس زمینه، نورپردازی با نئون انعطاف پذیر اشاره کرد.

انواع روش های نورپردازی

نورپردازی کامل نما

نورپردازی کامل نما بهترین روش نورپردازی برای سازه‌های تاریخی فرهنگی، بدون دستکاری در ذات بنا است. این روش هر چیزی را همان طور که هست به نمایش می‌گذارد. در نورپردازی کامل نما با استفاده از پروژکتورهای قرار گرفته بر روی پایه اطراف بنا اجرا می‌شود. در این شیوه نورپردازی به دلیل عبور نور از شیشه‌ها مناسب نورپردازی هتل و مکان‌های اداری نیست.

نورپردازی منطقه ای یا تأکیدی

اگر قصد دارید نورپردازی بنا به گونه‌ای باشد که در ذهن بیننده ماندگار باشد می‌توانید از نورپردازی منطقه‌ای یا تأکیدی استفاده کنید. نورپردازی تأکیدی بیشتر برای پنجره‌ها، ستون‌ها و بالکن استفاده می‌شود تا هارمونی کلی بنا به نمایش در بیاید. در نورپردازی تأکیدی یکی از جنبه‌های بنا بیشتر در ذهن مخاطب باقی می‌ماند؛ به طور مثال با تأکید بر روی ستون‌های ساختمان، بلندی و استحکام آن به مخاطب القا می‌شود.

نورپردازی پر زرق و برق

نورپردازی پر زرق و برق برای فضاهای شهری مانند پل‌ها و ساختمان‌های تجاری و مراکز خرید کاربرد دارد و باعث می‌شود چهره شهر جذاب تر به نظر برسد. رشد تکنولوژی LED منجر به ساخت انواع نورهای رنگی در ابعاد بسیار متنوع شده است. چنان چه در این روش نورپردازی برای انتخاب رنگ دقت کافی نداشته باشید یک اثر زیبا به یک ساختمان معمولی تبدیل می‌شود. برای نورپردازی صحیح باید با معانی رنگ‌ها در هرپروژه آشنایی کافی داشته باشید.

نورپردازی پس زمینه

نورپردازی پس مینه بیشتر برای سالن‌های تئاتر و سینما کاربرد دارد. این روش نورپردازی برای جداکردن ساختمان از باقی صحنه نورپردازی پس زمینه از جمله درختان یا هرچیز دیگر کاربرد دارد. با نورپردازی جزئی ساختمان  از کل تصویر جدا می‌شود و مانند یک سایه از دور به نظر می‌رسد.

نورپردازی با نئون انعطاف پذیر

نورپردازی انعطاف پذیر با کمک ریسه‌های LED پلاستیکی و ضد آب قابل اجرا است. در این تکنیک مرزهای قسمت مختلف بنا با این ریسه‌ها روشن می‌شود. با نورپردازی انعطاف پذیر، ساختمان از فاصله دور مانند یک طرح سه بعدی در فضا به نظر می‌رسد.

نکات مهم در نورپردازی

از نکات مهمی که هنگام طراحی نورپردازی باید به آن‌ها توجه کرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کیفیت
  • جهت
  • بازخورد نورپردازی
  • ماندگاری
  • مصرف انرژی
  • نورپردازی سخت
  • رنگ
  • منبع تغذیه

کاربرد نورپردازی

نورپردازی نقش زیادی در زیبا کردن یک مکان یا ساختمان دارد. امروزه برای زیبا کردن شهر از نورپردازی شهربازی، فضای سبز، اماکن کوچک و بزرگ، سینما، سالن تئاتر استفاده می‌شود. با نورپردازی خلاقانه می‌توان بخش‌های که از نظر معماری اهمیت زیادی دارند را به مخاطب نشان داد. امروزه با توجه به اینکه در معماری مدرن هدف این است سادگی و زیبایی در کنار هم نشان داده شود نقش نورپردازی پررنگ تر به نظر می‌رسد. داشتن معماری نورپردازی مناسب، حرکت چشم بیننده را هدایت و کنترل می‌کند و همین موضوع تأثیر زیادی در نتیجه نهایی کار دارد.

کاربرد نورپردازی

قواعد نورپردازی صحیح

یکی از اصولی که در نورپردازی باید حتما به آن توجه کرد روشنایی بخشیدن به فضاهایی است که از آن زیاد استفاده می‌شود و کاربرد زیادی دارد. در اکثر موارد این اصل نورپردازی نادیده گرفته می‌شود. قاعده دیگری که در نورپردازی باید به آن توجه کرد اصل تعادل نور است. تمرکز منابع نور در اتاق‌ها باید بر روی ناحیه‌هایی باشد که در آن کار بیشتری انجام می‌شود. سایر پرتوهای نور باید به گونه‌ای در اتاق منتشر شوند که آرامش دیداری بیننده به هم نریزد. در نورپردازی درست شما نیاز به روشن کردن کل اتاق ندارید بلکه باید منابع نور و فاصله بین آن ها را به درستی تنظیم کنید.

همیشه علت پرنور بودن اتاق استفاده زیاد از منابع نور نیست.چینش درست منابع نور و ترکیب درست نورهای مختلف تأثیر زیادی در روشنایی اتاق دارد. نکته دیگری که در نورپردازی صحیح باید حتما به آن توجه کنید جنبه سلامتی نور است. هنگام نورپردازی به این موضوع توجه کنید که نورها فقط برای زیبایی نیستند. نور سفید شدید منجر به خستگی چشم می‌شود به همین خاطر توصیه می‌شود تا حد امکان از لوله‌های فلورسنت یا مهتابی استفاده نکنید. بهترین نور ترکیبی از نورهای سفید و زرد است. برای نورپردازی لامپ‌های ال ای دی جایگزین مناسبی برای لامپ‌های رشته ای هستند.

نوشتهٔ پیشین
نورپردازی ساختمان قدیمی و خانه سنتی
نوشتهٔ بعدی
اصول نورپردازی داخلی ساختمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up