کدام رنگ نور را بازتاب نمی کند

بدون دیدگاه
مقالات
کدام رنگ نور را بازتاب نمی کند

آیا به نظر شما رنگ اجسام بدون تغییر و ثابت است.اشخاص معمولا فکر می کنند رنگ جسم بدون تغییر و ثابت است درصورتی که این طور نیست.رنگ ظاهری اجسام بستگی به این که چه بازتابشی از نور بازتابیده بر آن وجود دارد فرق دارد.به طور مثال سیب رنگ قرمز موجود در طیف رنگی نور را بازتاب می دهد و بقیه نور ها را جذب می کند به همین خاطر قرمز به نظر می رسد.اگر در مسیر نور از فیلتری استفاده کنید که رنگ قرمز را عبور ندهد سیب مقدار کمی نور بازتاب می کند و تاریک به نظر می رسد.

نور می تواند آرایش رنگ اجسام را تغییر دهد.این تغییرات در ظاهر رنگ اشیاء اتفاق می افتد.مغز این تغییرات را جبران کرده و اشیاء را به همان رنگی که انتظار دارد می بیند. در حقیقت این تغییرات روی عکس العمل ما نسبت به محیط و اشیا تاثیر می گذارد.

نور هادرساعات مختلف روز آرایش رنگی متفاوتی با یکدیگر دارند

لازم است بدانید همه نور ها مثل هم نیستند.به طور مثال نور ظهر مقدار متعادلی از تمام طیف های رنگی را در خود دارد.ظاهر رنگی اشیا درنور اول صبح با نور در سایه فرق دارد. نورهای مصنوعی نیز طیف های متفاوتی از رنگ دارند.

نور سفید رنگ ها را درخشان تر نشان می دهد

نور سفید باعث می شود رنگ ها طبیعی تر و درخشان تر جلوه کنند.رنگ های قرمز،آبی،سبز سه رنگ اصلی هستند که می توانند با یکدیگر ترکیب شده و هررنگی را به وجود آورند.نور سفید همه طیف های رنگی را در خود دارد و ظاهر رنگی خوبی به اجسام می دهد حتی اگر منبع نور طیف ضعیفی از رنگ ها را داشته باشد.

اجسام غیر شفاف

اگر نور سفید را به جسم غیر شفافی بتابانیم،این جسم مقداری نور جذب کرده و مقداری از نور را بازتاب می کند.رنگ جسم مزبور بستگی به نوری که بازتاب می شود دارد.اگر به جسمی نور رنگی تابیده شود آن جسم به رنگ نور تابیده شده دیده می شود.

جسم سیاه

چنان چه به جسمی نوری را بتابانیم، اگر در طیف این نور از رنگ هایی که جسم مورد نظر باز می‌تاباند، وجود نداشته باشد، ما آن جسم را به رنگ سیاه خواهیم دید. مثلا جسمی که به رنگ قرمز خالص است، اگر با نور آبی یا سبز خالص روشن شود، از آنجا که طیف رنگی جسم قرمز رنگ دارای رنگ آبی یا سبز نیست، لذا تمام نور تابیده به جسم قرمز رنگ جذب شده و باعث می‌شود که ما آن را به رنگ سیاه ببینیم.

اجسام شفاف

اگر به یک جسم شفاف نوری را بتابانیم، جسم را به رنگ نوری که از خود عبور می‌دهد، خواهیم دید. مثلا اگر به نور سفید بتابانیم، از آنجا که شیشه تمام رنگها را به یک نسبت از خود عبور می‌دهد، لذا شیشه را سفید می‌بینیم. ولی اگر رنگ شیشه قرمز خالص باشد و نور سفید را بتابانیم، فقط نور قرمز را عبور می‌دهد و به رنگ قرمز دیده می‌شود، ولی اگر رنگ شیشه قرمز خالص نباشد و از ترکیب چند رنگ بوجود آمده باشد، علاوه بر نور قرمز بر حسب رنگهای مرکب شیشه رنگهای دیگر هم دیده می‌شوند.

چرا رنگ ها متفاوت دیده می شوند؟

این که رنگ ها به چه شکلی دیده شوند به دو عامل بستگی دارد:

  1. نوری که جسم جذب می کند:سیاه تمامی رنگ ها را جذب می کند.سفید هیچ نوری را جذب نمی کند و همه را بازتاب می دهد.رنگ آبی قرمز را جذب می کند.
  2. تأثیر منبع نوری:نور خورشید در طول روز تغییر می کند و بسته به جهت و محل قرار گیری فضا متفاوت می شود.نور های مصنوعی نیز بسته به نوع سیستم نوری لامپ تغییر می کنند.

نور هم موج است هم ذره

لویی دوبروی ثابت کرد نور هم موج است هم ذره.هر ذره خاصیت موجی نیز دارد.برای ذرات بزرگ تر مانند توپ مشاهده خاصیت موجی امکان پذیر نیست.نور هم یک موج الکترومغناطیسی و هم فوتون ذره ای است.در واقع می توان گفت نور مرئی بخش کوچکی از طیف الکترومغناطیسی است که چشمان ما توسط آن محیط را می بیند.امواج الکترومغناطیس به ترتیب کاهش طول موج عبارت است از امواج رادیویی که از موج مادون قرمز، نورمرئی ، فوق بنفش، اشعه ایکس، اشعه گاما و اشعه کیهانی تشکیل شده است. اگر چه تمام این امواج توسط کیهان و به ویژه خورشید زمین را هدف قرار می دهند، اما شدت نور مرئی در سطح زمین از بقیه بیشتر است و منطقا چشمان ما و بسیاری از جانوران به همین خاطر به نور مرئی حساس شده است.

نیوتون برای اولین بار نشان داد نور سفید از هفت رنگ رنگین کمان و سه نور اصلی زرد،قرمز و آبی تشکیل شده است.حتما برای شما هم این سوال پیش آمده که اگر نور خورشید سفید است پس چرا زرد دیده می شود؟در پاسخ باید گفت نور سفید خورشید در برخورد با اتمسفر زمین تجزیه می شود.نورآبی به دلیل طول موج کوتاه تر در جو زمین پراکنده می شود و آن چه مستقیم از خورشید به جشمان ما می رسد،نور سفیدی استت که آبی آن حذف شده است.به همین خاطر نور خورشید زرد دیده می شود.نورآبی در کل آسمان پخش می شود به همین خاطر آسمان به رنگ آبی دیده می شود.

شاید از توضیحات داده شده این گونه برداشت کنید که نورآبی خورشید به کلی حذف می شود در صورتی که این طور نیست.اگر رنگ آبی خورشید به کلی حذف می شد نیوتون رنگ آبی نور خورشید را کشف نمی کرد.

هنگامی که نور به اجسام برخورد می کند یکی از حالت های زیر ممکن است رخ دهد:

  1. از درون جسم کاملا عبور می کند که دو حالت دارد:عبور منظم شبیه شیشه و عبور نامنظم شبیه شیشه مات
  2. نورتوسط جسم کاملا جذب می شود مانند اجسام سیاه(نور جذب شده به گرما تبدیل می شود.)
  3. نور توسط جسم کاملا منعکس می شود.در این صورت دو حالت وجود دارد:1-انعکاس بی نظم مانند یک برگه سفید2-انعکاس منظم مانند آینه(آینه شیشه ای است که یک طرف آن نقره اندود شده است)
  4. بخشی از نور توسط جسم جذب و بقیه از درون جسم عبور می کند مانند شیشه های رنگی
  5. بخشی از نور توسط جسم منعکس و بقیه از درون جسم عبور می کند مانند شیشه های رفلکس
  6. نور توسط جسم جذب،ذخیره شده و به تدریج آزاد می شود مانند اجسام فسفرسانس که به اجسام شب تاب در بین عموم معروف است (برخی اجسام امواج الکترومغناطیس غیر مرئی را جذب و به نور مرئی تبدیل می کنند مانند اجسام فلوئورسانس که در لامپ های مهتابی یا کم مصرف از داخل به شیشه لامپ چسبیده اند و نور فوق بنفش را به مرئی تبدیل می کنند.)
  7. نور توسط جسم جذب و به برق (انرژی الکتریکی) تبدیل می شود مانند سلول های فتو ولتایی
  8. نور توسط جسم جذب و به انرژی شیمیایی تبدیل می شود مانند برگ گیاهان با عمل فتو سنتز
  9. بخشی از نور توسط جسم جذب و بقیه منعکس می شود مانند اجسام رنگی! اگر انعکاس منظم باشد براق و در غیر این صورت مات دیده می شوند! نور جذب شده در این اجسام به گرما تبدیل می شود.این مورد باعث رنگی شدن تمام چیز هایی است که در طبیعت می بینیم.

کدام رنگ نور را بازتاب نمی کند

قبل از انتخاب رنگ باید به چه نکاتی توجه کرد؟

  • چنان چه در شهر یا کشوری زندگی می کنید که اکثر اوقات هوا سرد و بارانی است رنگ ها کدر و مات به نظر می رسند.در کشور ها گرم و خشک رنگ ها درخشان تر و شفاف تر خواهند بود.بنابراین یک رنگ مانند آبی ممکن است در دو محیط ظاهری متفاوت داشته باشد.
  • نور های سقفی باعث می شوند رنگ آمیزی اتاق یکنواخت،بدون سایه و روشن به نظر برسد.سعی کنید از نورهای محیطی دیگر جهت ایجاد عمق و تنوع در نورپردازی شهری استفاده کنید.
  • لامپ های هالوژن رنگ های واقعی تری را نسبت به لامپ های تنگستن معمولی به نمایش می گذارند.
  • رنگ ها بعد از خشک شدن تیره تر به نظر می رسند.برای این که نتیجه کار را زودتر ببینید به جای گذاشتن رنگ روی دیوار، مقادیری رنگ را روی کاغذ سفید عایق رطوبت گذاشته و صبر کنید تا کاملا خشک شود.
  • رنگ سفید در نور کم به نظر خاکستری می رسد بنابراین اگر اتاق گرفته و تاریکی دارید رنگ کردن دیوار ها با سفید کمکی به شما نخواهد کرد.
  • رنگ های که دارای بافت هستند یا دیوارهای بافت دار باعث تیره تر به نظر رسیدن رنگ می شوند.
  • رنگ هایی که دارای بافت هستند یا دیوارهای بافت دار باعث تیره تر به نظر رسیدن رنگ می شوند.
  • رنگ های روشن و شفاف مثل زرد روشن ، نور بیشتری را انعکاس می دهند و باعث تحریک بیش از حد سلول های بینایی شده و موجب تحریک و ایجاد تنش در ما می شوند. بنابراین در اتاق کودکان یا فضاهای که نیاز به آرامش بیشتری داریم، استفاده از این رنگ ها توصیه نمی شود.
  • رنگ های خنثی با خلوص پایین (خیلی کمتر) در نور زیاد یا نورهای مصنوعی شب بسیار محو و کم رنگ به نظر می رسند. سعی کنید از رنگهای درخشان تر و با خلوص بیشتری استفاده کنید.
  • دیوارهای بسیار روشن، رنگ های تند موکت یا کف پوش ها را انعکاس می دهند. مثلا یک موکت آبی روشن به دیوار سفید تن آبی می دهد.
  • روی مربع های کوچک رنگ های دلخواه را قرار داده و در طول روز در اتاق جابه جا کنید. تغییرات آن را ببینید.
  • به خاطر داشته باشید که معمولا در بعضی از مواقع روز، نورها طبیعی و مصنوعی هم زمان استفاده می شوند. مثل غروب های طولانی آفتاب در تابستان. لامپ ها را در طول روز روشن کنید و تفاوت رنگ ها را با حضور هر دو نوع نور تجربه کنید.
  • از آن جایی که به طور معمول بعد از تکمیل رنگ، نورها نصب و تنظیم می شوند ، قبل از قرار دادن رنگ ها روی دیوار مربع های رنگی خود را در مقابل نورهای مصنوعی که دوست داریدیا بعدا از آن ها استفاده خواهید کرد، قرار داده و به تغییرات آن توجه کنید. در این مرحله می توانید از یک تکنیسین برق نیز کمک بگیرید.
  • برای محل های کار، آشپزخانه و حمام می توانید از نورهای سفید و برای اتاق های نشیمن و خواب برای القای حس های گرم و صمیمی نورهایی با تن های گرم به کار ببرید.
  • قبل از رنگ آمیزی اتاق ،ببینید که در چه ساعاتی از روز از آن استفاده می کنید. پس رنگ را با آن نور (طبیعی یا مصنوعی) تنظیم کنید. بسته به اینکه نورهای مصنوعی شما چه تن هایی را ایجاد می کنند، از رنگ های سرد و گرم استفاده کنید. مثلا اگر از چراغ های هالوژن یا تنگستن معمولی استفاده می کنید، با توجه به تن های گرم ایجاد شده ، رنگ های گرم و در صورت استفاده از نور سفید لامپ های فلورسنت ، رنگ های سرددر فضا درخشنده تر و جذاب تر به نظر خواهند رسید. در نور طبیعی روز بسته به جهت اتاق و پرنور یا تاریک بودن آن رنگ مطلوب را انتخاب کنید.
نوشتهٔ پیشین
نورپردازی محیط های آموزشی
نوشتهٔ بعدی
نورپردازی ساختمان اداری یا بین المللی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up