برج نوری چیست ؟

بدون دیدگاه
مقالات
برج نوری

برج های نوری کاربرد مهمی در روشنایی و نورپردازی محیط دارند و از آن ها می توان برای نورپردازی شهری ، نورپردازی میدان های شهری و اتوبان ها استفاده کرد. برج های نوری بر اساس محیطی که در آن قرار می گیرند متفاوت هستند . به طور مثال برج نوری یک ترمینال شدت نور بالاتری نسبت به یک پارک شهری دارد .

برج یا دکل نوری چیست ؟

برای روشن کردن محوطه های بزرگ از برج هایی استفاده می کنند که با پروژکتور ال ای دی تجهیز شده اند . برای زیبا سازی مکان هایی مانند پارک ها ، تفرجگاه ها ، خیابان ها ، کارخانجات و بیمارستان ها از برج نوری برای زیباسازی شهر استفاده می شود . به عبارت دیگر برج نوری یک سازه آهنی چند ضلعی و مرتفع است که برای روشنایی محوطه های بزرگ به کار می رود . یکی از کاربرد های مهم برج نوری روشن نمودن مکان و محوطه های ناهموار و غیر قابل دسترس است که شرایط آب و هوایی نامطلوبی دارند . ارتفاع برج نور بسته به نوع کاربرد آن حداکثر تا ۳۰ متر هم می رسد و سازه آهنی آن یک استوانه چند وجهی بین (۶ تا ۱۶ ضلع) می باشد.

بیشترین کاربرد برج نوری یا دکل روشنایی

از مهم ترین مکان هایی که استفاده از برج نوری درآن ها رایج است می توان به پالایشگاه ها ، محوطه بیرونی فرودگاه ها ، استادیوم ها ، پارک های جنگلی ، پادگان ها و سایت های صنعتی و نظامی اشاره کرد . برای روشنایی محوطه پروژه هایی که شیفت شبانه دارند استفاده از برج نوری بسیار کارآمد است .

 

مزایای برج نوری

در نیمه دوم سال که ساعات روشنایی خورشید بسیار کم می شود بسیاری از کسب و کار ها و سازمان ها باید فعالیت خود را تا ساعات ۱۰ شب و حتی دیرتر ادامه دهند. برای چنین سازمان هایی (اگر محوطه بزرگ داشته باشند) استفاده از برج نور بهترین گزینه برای تأمین روشنایی و نورپردازی محیط است .

نکات مهم هنگام طراحی برج نوری

برج نوری مدل های مختلفی دارد . برای طراحی دکل روشنایی و نوع برج نوری که از آن استفاده می کنیم نکات زیادی اهمیت دارد که در ادامه بیان می کنیم :

  • مقدار شارژ نوری که برای نورپردازی احتیاج داریم
  • پایبندی به مقررات و استاندارد های نورپردازی
  • وزن دکل روشنایی و امکان ایجاد یک فونداسیون مناسب (بستر استاندارد بتن آرمه که برای تحمل وزن برج نور در نظر گرفته می شود)
  •  نوع پروژکتور های برج نور
  • سرعت وزش باد در منطقه پروژه
  • ارتفاع استاندارد سازه ها در محل مورد نظر با توجه به شرایط زمین شناسی ، جنس و مقاومت خاک (ساختار زمین و جنس خاک اون منطقه)
  • سابقه زلزله ، سیل و سایر حوادث فاجعه بار طبیعی در محل پروژه

مزایای برج نوری

از مزیت های برج نوری می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • انعطاف پذیری بالا ، بسیار کاربردی و کاملا ایمن
  • تعمیر و نگهداری فوق العاده آسان روی سطح زمین ، به جهت متحرک بودن هد
  • مقاومت بالا در برابر باد ، باران ، سرما و گرما
  • روشن کردن محیط و توزیع نور بدون ایجاد سایه و خیرگی
  • تأمین امنیت محیط های شهری در هنگام تاریکی
  • تأمین روشنایی خیابان ها ، معابر ، بزرگراه ها ، بوستان ها و فضاهای باز شهری در شب

برج نوری یک مزیت مهم نسبت به سیستم های روشنایی دیگر دارد و آن مرتفع بودن است . ارتفاع بلند برج نوری باعث شده است که نور آن با زاویه کمی نسبت به خط قائم به اشیاء بتابد بنابراین  سایه اجسام در زیر آن بسیار کوتاه تر از سیستم های روشنایی دیگر  است . کوتاه بودن سایه اجسام یکی از مسائل مهم در روانشناسی امنیت و زیبایی شناسی محیط است .

برج نوری

تعمیرونگهداری از برج نوری

برج نوری در برخی موارد به تعمیر و نگهداری احتیاج پیدا می کند . مواردی که در تعمیر و نگهداری برج نوری باید انجام شود عبارت است از :

  1. تعمیر یا تعویض تابلو برق
  2. تمیز کردن و گردگیری پروژکتورها
  3. تعویض لامپ ها و پروژکتورهای به کار رفته در برج
  4. تعمیر و تعویض الکتروموتور و گیربکس

برای این که نگهداری و تعمیر پروژه ها راحت باشد و هزینه نگهداری برج بالا نباشد هد بالای برج (هد نگهدارنده برنج) را به صورت متحرک می سازند . گیربکس و الکترو موتور برج نوری با سیم بکسل به هد متصل است . به وسیله آن ها  هد با نیروی برق ، خیلی راحت به صورت متحرک پایین می آید سپس پروژکتورها سرویس و تعمیر می شوند .اگر ارتفاع کمتر از نه متر باشد ، از گیر بوکس دستی استفاده می شود تا از نظر قیمت صرفه جویی شود .

نحوه نصب دکل نوری

نصب دکل های روشنایی، به صورت هم پوشانی یا به اصطلاح اورلپ است . قطعات به کار رفته در آن شش متری هستند و در مکان نصب، با نیروی فشار اورلپ یا هم پوشانی می شوند. ضخامت ورق های به کار رفته در سازه برج نوری از قطعات پایین به بالا کمتر می شود. در قسمتهای پایین قطعات ضخیم تر و در قسمتهای بالا قطعات نازک ترقرار داده می شوند .

 پوشش سازه برج نوری

پوشش سازه برج نوری به دوصورت گالوانیزه گرم و رنگ پلی یورتان است . این پوشش در موارد زیر به برج نوری استادیومی و برج پرچم شباهت دارد :

  • ضخامت ورق
  • نحوه ساخت و مونتاژ
  • تعداد قطعات به کار رفته
  • نحوه نصب
  • مواد مورد استفاده

سازه های نوری به دو صورت گیربکس دستی و برقی تولید می شوند . در مواردی که ارتفاعات سازه پایین است و نیاز زیادی به بالا و پایین کردن هد برج ندارد استفاده از گیربکس دستی توصیه می شود . استفاده از این متد به این صورت است که با چرخاندن یک دستگیره، هد بالا و پایین می شود. قیمت گیربکس دستی نسبت به گیربکس برقی پایین تر است .

دکل روشنایی

برای ارتفاعات بالای 15 متر از گیربکس برقی باید استفاده کرد .این گیربکس همراه با بخار سدیم یا پروژکتور ال ای دی استفاده می شود که باید پرتاب نور بالایی داشته باشند .

مشخصات فنی برج نوری

مشخصات فنی برج عبارت است از :1- شدت نور 2-شفافیت نور 3- نوع عملکرد پروژکتور برج نوری 4-فوندانسیون برج نوری. دکل های روشنایی به دلیل ارتفاع بالایی که دارند در برابر باد بسیار آسیب پذیرند . شکل آیرودینامیک یا صفحه خاموش این پروژکتور ها باعث می شود تا در برابر باد آسیب کمتری ببیند .

هر دکل روشنایی مرتفع می تواند 36 عدد پروژکتور در بالای سر خود نگه دارد . در گذشته برای ساخت برج نور از تکنولوژی پروژکتور متال هالید یا بخار سدیمی استفاده می شد که مصرف برق بالایی داشتند . اگر این سیستم ها حداقل 8 ساعت در شبانه روز روشن باشند باید هر سال ، لامپ گازی آن ها تعویض شود . با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن LED ها از پروژکتور LED به عنوان پروژکتور برج نور استفاده می شود .

مزیت های پروژکتور LED

  • مصرف کم
  • جبران هزینه های خرید پروژکتور
  • افزایش طول عمر پروژکتور
  • کاهش هزینه تعمیر و نگه داری
  • داشتن خیرگی کمتر
نوشتهٔ پیشین
ویدیومپینگ در قزوین
نوشتهٔ بعدی
ویدیو مپینگ در مشهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up